Menu

Shell продовжує торгувати російським газом, попри обіцянки вийти з ринку РФ

shell

Нафтогазова компанія Shell продовжує торгувати російським газом більш ніж через рік після того, як пообіцяла вийти з російського енергетичного ринку.

Як пише ВВС, відповідно до аналізу Global Witness, у 2022 році компанія брала участь у майже восьмій частині російського морського експорту газу, передає "Європейська правда".

Радник президента України Володимира Зеленського Олег Устенко звинуватив Shell в отриманні "кривавих грошей". У Shell заявили, що угоди є результатом "довгострокових контрактних зобов’язань" і не порушують законів чи санкцій.

Нещодавно, 9 травня, величезний танкер, здатний перевозити понад 160 тисяч кубометрів газу, стисненого в рідку форму, вийшов з порту Сабетта, що на півострові Ямал на крайній півночі Росії.

Цей вантаж придбала компанія Shell перед тим, як він попрямував до кінцевого пункту призначення – Гонконгу.

Згідно з даними бази даних Kpler, проаналізованими Global Witness, це одна з восьми партій СПГ, яку Shell придбала на Ямалі цього року. За підрахунками Global Witness, минулого року на частку Shell припадало 12% російської морської торгівлі СПГ, і компанія входила до п’ятірки найбільших трейдерів СПГ російського походження того року.

У березні 2022 року, через кілька тижнів після вторгнення в Україну, Shell вибачилася за купівлю вантажу російської нафти і заявила, що має намір відмовитися від російських нафтогазовий проєктів.

Вона заявила, що припинить купувати російську нафту, продасть свої автозаправні станції та інші бізнеси в Росії, що і було зроблено. Вона також припинила свої спільні підприємства з державним енергетичним гігантом "Газпром".

І компанія заявила, що розпочне "поетапну відмову від російських нафтопродуктів, трубопровідного газу і СПГ". Але попередила, що це буде "складний виклик".

Відтоді компанія продовжує приймати вантажі СПГ з двох російських портів – на Ямалі та на Сахаліні на далекому сході.