Menu

Без іномарок: Виробник "Жигулів" зайняв більше половини ринку авто в Росії

ваз

Продажі легкових та легких комерційних автомобілів у РФ у січні впали на 63,1% – до 32,5 тис. штук, через вихід більшості західних виробників більше половини ринку зайняв "АвтоВАЗ".

Об этом сообщает Люди


Про це свідчать дані російської Асоціації європейського бізнесу, пише "Коммерсант".

Видання зазначає, що стабільні постачання автомобілів на ринок РФ наразі забезпечують лише китайські та російські компанії. Однак, місцеві виробники так і не змогли відновити виробництво у повній мірі через брак імпортних комплектуючих, а запаси європейських, японських і корейських марок вичерпуються.

Серед марок лідером ринку залишається Lada, реалізація якої виявилася лише на 3% меншою, ніж роком раніше (17,5 тис. штук). У результаті на автомобілі "АвтоВАЗу" припало 53,7% від загального обсягу ринку у січні.

Далі йде китайська Haval (падіння зростання на 43%, до 4,5 тис. штук) – єдиний іноземний бренд, завод якого продовжував випуск у Росії з початку кризи. На третьому місці ще одна марка з КНР – Geely, реалізація її авто збільшилася одразу на 88% до 3,5 тис. машин.

Читайте також: Російський "АвтоВАЗ" зняв з продажу свою найновішу модель автомобіля через санкції

Як повідомлялося, за підсумками 2022 року у Росії було вироблено 450 тисяч легкових автомобілів, що на 67% менше, порівняно з попереднім роком. За даними Росстату, обсяг виробництва легкових авто у РФ минулого року також став найнижчим за історію спостережень. Для порівняння, менше 450 тис. легкових автомобілів вироблялося у СРСР на початку 1970-х років.

Нагадаємо, переважна більшість світових автовиробників, за винятком китайських, припинили роботу в Росії після повномасштабного воєнного вторгнення в Україну у лютому минулого року.

Водночас російські виробники не можуть повноцінно працювати без імпортних комплектуючих. Наприклад, з кінця минулого року модельний ряд автомобілів найбільшого російського виробника – "АвтоВАЗу" – був доступний лише у кількох кольорах через дефіцит імпортної фарби.

Источник: Устав ГРУПП