Menu

Мінекономіки відзвітувало про виконання Україною 98% завдань у сфері інтелектуальної власності за угодою про асоціацію з ЄС

єс,євросоюз

Заступник міністра економіки України Віталій Кіндратів повідомив, що в галузі інтелектуальної власності Україна майже виконала вимоги, необхідні для початку переговорів про членство в Євросоюзі, імплементувавши 98% нормативних актів, передбачених угодою про асоціацію.

За словами Кіндратіва, попри повномасштабну війну, Україна змогла завершити інституційну реформу системи інтелектуальної власності, створити національний ІР-офіс, внести важливі законодавчі зміни, передає Укрінформ.

Саме в галузі інтелектуальної власності країна продемонструвала найвищий рівень виконання угоди про асоціацію з Європейським Союзом, імплементувавши у власне правове поле 98% передбачених документом нормативних актів.

"Зокрема, Верховна Рада ухвалила закон України "Про авторське право і суміжні права", посилила кримінальну й адміністративну відповідальність за порушення прав інтелектуальної власності. А уряд уже затвердив необхідні для втілення цих законодавчих ініціатив нормативні акти. Зараз ця реформа на стадії завершення", – деталізував Кіндратів.

Ще одним важливим кроком, наголосив він, стало нещодавнє оновлення Кабінетом міністрів складу Ради з питань інтелектуальної власності при Кабінеті міністрів та внесення змін до положення про Раду.

У листопаді відбудеться перше засідання нового складу дорадчого органу.

Кіндратів також нагадав про підписання в липні меморандумів про взаєморозуміння між Міністерством економіки України та Всесвітньою організацією інтелектуальної власності (WIPO), а також між Українським національним офісом інтелектуальної власності та інновацій і Європейською агенцією інтелектуальної власності (EUIPO).

"Минулого тижня відбувся 20 ІР-діалог між Україною та ЄС, в межах якого обговорили всі найважливіші проблемні питання і плани на перспективу, визначили національні пріоритети на ближчий час. Одним із ключових напрямів співпраці з WIPO визначено розробку нової Національної стратегії розвитку сфери інтелектуальної власності", – наголосив заступник міністра економіки.

Національна стратегія окреслить першочергові завдання для подолання руйнівних наслідків війни, а також для післявоєнної відбудови сфери інтелектуальної власності, креативних та інноваційних секторів економіки України.

Автор: Галина Ялівець