Menu

Раптово звільнений Кличком директор ритуальної служби Києва роками "заробляв" на "мертвих душах",

ритуальна

Київська міська прокуратура повідомила про підозру колишньому директору столичного комунального підприємства "Спеціалізований комбінат підприємств комунально-побутового обслуговування", який виконує функції ритуальної служби .

Його разом з колишньою працівницею цього підприємства підозрюють у неодноразовому заволодінні бюджетними коштами територіальної громади м. Києва в особливо великих розмірах в умовах воєнного стану та у легалізації (відмиванні) майна, одержаного злочинним шляхом (ч. 3, ч. 4, ч. 5 ст. 191, ч. 1 ст. 209 КК України), повідомляє пресслужба прокуратури.

За даними слідства, директор комунального підприємства протягом 2020-2023 років організував механізм розкрадання коштів столичної громади, до якого залучив колишню працівницю та інших невстановлених осіб.

"Посадовець надавав вказівки підлеглим вносити до табелів обліку робочого часу неправдиві дані з приводу присутності на робочому місці осіб, які формально займали посади прибиральників. Вказані особи не виконували свої обов’язки та ніколи не перебували на робочому місці", – вказують у прокуратурі.

Наразі вже встановлено 23 особи, на банківські рахунки яких незаконно нараховувались бюджетні кошти, у тому числі під час перебування цих осіб за кордоном.

При цьому банківські картки фіктивних працівників знаходились у директора комунального підприємства та його спільників. Упродовж майже 4 років учасники схеми знімали з карток кошти через банкомати та розпоряджалися ними на власний розсуд.

За оцінками слідства, злочинними діями цих осіб територіальній громаді м. Києва завдано збитки на загальну суму майже 32 млн₴

У прокуратурі не уточнюють прізвища підозрюваного, але зазначають, що напередодні, 25 жовтня, директор ритуальної служби був звільнений з займаної посади.

"Він визнав вину в інкримінованих йому злочинах та дає викривальні показання на інших співучасників. Також ним відшкодовано майже 16 млн гривень завданої шкоди", – зазначається у повідомленні.

У цей день мер Києва Віталій Кличко звільнив директора ритуальної служби спеціалізованого комунального підприємства "Спеціалізований комбінат підприємств комунально-побутового обслуговування" Олександра Голуба нібито через неналежне виконання очільником ритуальної служби своїх посадових обов’язків та незадовільну роботу.

Читайте також: Ціни будматеріалів на ремонті госпіталю у Києві виявилися завищеними у 2 рази

У прокуратурі додали, що спільниця колишнього директора комунального підприємства ісля проведення обшуків подарувала своїй дочці дві квартири в м. Києві та приватний будинок із земельною ділянкою в Київській області. Одну з цих квартир, вартістю близько 4 млн грн, за версією слідства, підозрювана незаконно придбала у лютому 2023 року за кошти, отримані злочинним шляхом. Наразі прокуратура отримала рішення суду про арешт цього майна.

Крім того, обом підозрюваним обрано запобіжні заходи. Ексдиректора суд відпустив під особисте зобов’язання. Його спільниці суд першої інстанції обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою із визначенням застави у сумі 800 тис. грн, яку підозрювана внесла. Однак апеляційний суд на прохання прокурора збільшив розмір застави до 3,2 млн грн, у зв’язку з чим підозрювану знову взято під варту в залі суду.

Автор: Михайло Орлюк