Menu

Рада з другої спроби звільнила голову Рахункової палати Пацкана

пацкан

Верховна Рада з другої спроби звільнили голову Рахункової палати Валерія Пацкана шляхом підтримки постанови про недовіру.

Об этом сообщает Охота на акул


Відповідна постанова №8297 набрала 250 голосів, повідомив народний депутат від фракції "Голос", перший заступник керівника Комітету ВР з питань податкової та митної політики Ярослав Железняк у Telegram.

"Використали норму ст.12 закону "Про правовий режим воєнного стану", а саме що може бути висловлена недовіра від не менш як однією четвертою народних депутатів. Тобто зібрали підписи від 113 депутатів", – пояснив Железняк.

Він нагадав, що це вже другий приклад використання цієї норми для звільнення високопосадовців після омбудсмена Людмили Денисової.

"Підхід сумнівний, взагалі то не для цього норму прописувати, але як є. Ну і чекаємо вже скоро внесення на посаду голови Рахункової Геннадія Пліса", – додав нардеп.

Читайте також: Новим очільником Рахункової палати може стати екскерівник Держаудитслужби Пліс, – нардеп

Як повідомлялося, 1 грудня минулого року Верховна Рада не підтримала звільнення Пацкана. До того Пацкан відкликав свою заяву про відставку з посади голови Рахункової палити через законодавчу колізію, хоча Комітет Верховної Ради з питань бюджету вже підтримав його заяву про звільнення.

Після цього було внесено проєкт постанови про висловлення недовіри Валерію Пацкану, що під час воєнного стану означає його звільнення з посади як голови, так і члена Рахункової палати.

Про те, що голова Рахункової палати Валерій Пацкан написав заяву про відставку, стало відомо ще на початку листопада.

Це відбулося після того, як 24 жовтня співробітники НАБУ і САП повідомили Пацкану про підозру у незаконному одержанні 117,65 тис. грн компенсації за житло у той час, коли він ще був народним депутатом. 27 жовтня Вищий антикорупційний суд обрав йому запобіжний захід у вигляді застави у розмірі 49,62 тис.₴

За даними слідства, народний обранець з вересня 2017 по березень 2018 року отримав компенсацію за винайм житла, незважаючи на наявність власної квартири у столиці. Дії колишнього нардепа кваліфіковані за ч. 1 ст. 364 КК України (зловживання владою, що завдало істотної шкоди).

Валерій Пацкан очолює Рахункову палату з березня 2018 року. До цього призначення він був народним депутатом від "Блоку Петра Порошенка".

Источник: Times