Menu

Угорщина закликає Євросоюз продовжити винятки із санкцій проти російських нафтопродуктів

сійярто

Угорщина проситиме Євросоюз продовжити на один рік виняток із санкцій проти Росії, який дає змогу нафтопереробній компанії Slovnaft, що входить до складу угорської енергетичної групи MOL, експортувати в Чехію нафтопродукти, вироблені з російської сировини.

Про це заявив міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто, передає Reuters.

За його словами, MOL потрібен ще один рік, щоб завершити інвестиції на словацькому нафтопереробному заводі Slovnaft, які б дозволили подальший перехід на неросійську нафту.

"Щоб реалізувати ці інвестиції, потрібен ще один рік, тому ми просимо ЄС продовжити на один рік виняток із санкцій, який дозволяє MOL і компанії Slovnaft, що входить до складу групи, експортувати до Чехії продукти, перероблені з російської нафти", – сказав Сійярто.

MOL володіє нафтопереробними заводами в Угорщині та Словаччині, які отримують сировину з південної гілки нафтопроводу "Дружба".

Словаччина отримує майже всю сиру нафту з Росії через "Дружбу", але планує скоротити цю частку цьогоріч.

Як повідомлялося, у грудні 2022 року у межах дев’ятого пакету санкцій Євросоюз дозволив Болгарії, Угорщині та Словаччині отримати відстрочку запровадження ембарго на постачання російської нафти.